3D scanner huren

Een 3D scanner huren is vaak beter dan kopen. Deze pagina vertelt waarom een 3D scanner huren in veel gevallen slimmer is dan kopen en geeft informatie over wat 3D laser scanning is. We bieden daarnaast nog een betere optie: betaalbaar een 3D scan laten maken. Huur een 3D scanner + ervaren operator.

3D laserscan data is niet alleen handig, het ziet er ook altijd mooi uit. Dat geldt ook voor de 3D scanners, ze zien er indrukwekkend uit. We nemen daardoor al snel aan dat mooi ook goed is. Het probleem is alleen dat verschillen in kwaliteit en maataccuratie niet direct zichtbaar zijn. Bij het huren van een 3D laserscanner is het daarom belangrijk te weten wat je huurt. Niet alle 3D laserscanners leveren namelijk dezelfde kwaliteit.

3D scanner huren bij LaserscanService

Wij bieden de voordelen van een 3D scanner huren, zonder de nadelen. Als je een 3D scan bij ons bestelt, heb je niet de investeringskosten van een scanner kopen, maar wel de voordelen van werken met point clouds.

We verhuren onze scanners in principe altijd met operator. We doen dat om 2 redenen: voorzichtigheid en kwaliteit. We zijn zuinig op onze apparatuur, omdat de hoge waarde van 3D scans alleen geldt als de scanner 100% in orde is. Dat kunnen we alleen garanderen als we weten wie de scanner bedient. Het bedienen van een 3D scanner is niet extreem moeilijk, maar nog steeds wel een vak.

De kwaliteit van een 3D scan ligt niet alleen aan het apparaat, maar voor een groot deel in de handen van degene die het apparaat bedient. We hebben het doorgerekend en zouden de scanner kunnen verhuren zoals zoveel bouwmaterialen verhuurd worden. Het gevolg is alleen dat de pointclouds nooit de kwaliteit halen die nodig is voor waardevolle verwerking. Onderaan de streep blijkt het goedkoper te zijn om – onder de juiste voorwaarden – het scannen door ons te laten uitvoeren. Onze opdrachtgevers bevestigen dat keer op keer.

3D scan bestellen

Hieronder lees je wat laserscanning inhoudt. We hopen dat je daarom begrijpt dat het iets meer is dan ‘snel een scanner huren’ en ‘even wat scans maken’.

Ervaring met laserscanning

De LaserscanService maakt dagelijks gebruik van 3D laserscanners voor het 3D inmeten van objecten. Wij scannen verschillende soorten objecten in de meest uiteenlopende branches en situaties. We weten daarom wat het verschil is tussen de diverse soorten en type scanners. De verschillen kun je merken tijdens het scannen, maar ook tijdens het registreren en soms pas tijdens het modelleren. Alle 3D scanners zijn tegenwoordig gemaakt om eenvoudig te bedienen. We merken echter wel dat efficiënt scannen toch nog wat anders is. Daarom moet altijd overwogen worden om scans ‘gewoon’ te bestellen, in plaats van een 3D scanner huren of zelfs kopen.

Wat is 3D laserscanning?

Een laserscanner is een apparaat dat geautomatiseerd met hoge snelheid veel metingen per seconde verricht. Een 3D laserscan maken worden vaak gedaan wanneer snelheid of veiligheid van groot belang zijn. Een scanner biedt snelle en volledige metingen voor een ruim scala aan toepassingen in de industrie, installatietechniek, retail, botenbouw, archeologie en natuurlijk in de bouw.

3D laserscanners maken een zeer realistische en accurate opname van de werkelijkheid. Ze ‘vangen’ zichtbare objecten in een wolk van miljarden meetpunten. De meetdata die gemaakt wordt door een 3D scanner noemen we een puntenwolk of pointcloud. 3D laserscanning is een meettechniek die valt onder LiDAR.

Wat is LiDAR?

LiDAR (Light Detection And Ranging) is de meettechniek die de afstand tot een object bepaalt door middel van het gebruik van een laser. LiDAR werkt in principe hetzelfde als radar; de apparatuur zendt een signaal uit dat enige tijd later door reflectie weer worden opgevangen. De afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls. LiDAR werkt echter met een laserlicht, terwijl radar gebruikmaakt van radiogolven.

3D laserscanning is een verzamelnaam

3D laserscanning wordt steeds normaler en steeds meer bedrijven bieden laserscanning aan. Laserscanning is hiermee een containerbegrip geworden. Het huren van een laserscanner daarmee ook. Als je nog onbekend bent met laserscanning lijkt het allemaal op elkaar, maar opdrachten verschillen sterk per sector en het verschil tussen ‘instap’ laserscanners en ‘high-end’ laserscanners worden pas duidelijk wanneer het er op aan komt, ver nadat er gemeten is. Goedkoop kan hier duurkoop zijn.

Speelgoed- of high-end 3D scanner?

Er zijn veel ‘speelgoed’ scanners, high-end scanners, pulse-, phase en witlichtscanners, scanners die scannen met een nauwkeurigheid van 1 centimeter tot scanners die op één micron nauwkeurig meten. Er zijn scanners met een scanbereik van 100 meter en scanners die nog steeds relatief nauwkeurig meten op enkele kilometers afstand. Er bestaat geen scanner die alles kan. Het meetsysteem en de meetmethode zullen telkens afgestemd moeten worden op ‘de vraag’ of op het product dat gemaakt moet worden.

Lees meer over de techniek op Wat is 3D scannen.

3D laserscan maken op bouwprojecten

LaserscanService is onder meer gespecialiseerd in het inmeten van gebouwen met 3D scanners. Wij meten uitsluitend met high-end laserscanners. We proberen gebouwen in te meten zonder meerkosten ten opzichte van een traditionele inmeting te maken. Dat lukt een groot deel van de tijd. De inzet van high-end scanners maakt het verder mogelijk om producten te leveren die in alle fases van het project voor alle bouwpartijen van toegevoegde waarde kunnen zijn en kosten kunnen besparen.

Viewers van laserscandata

Je kunt zelf het hele gebouw bekijken vanaf jouw bureau vanuit alle standplaatsen van de laserscanner. Je kunt er ook in meten. 3D viewers zijn een oplossing voor iedereen die vindt dat niet alles altijd getekend hoeft te worden. Ga voor meer informatie over verschillende viewers naar de pagina Point cloud viewer.

Ortho foto van de pointcloud

Wij kunnen ortho foto’s maken van bijvoorbeeld gevelaanzichten. Dit doen we op basis van een gekleurde pointcloud uit een high end 3D scanner. Deze ortho foto’s kunnen dienen als onderlegger voor gevelrestauratie plannen en als documentatie in geval van schade, of voor archeologie. Kijk voor meer informatie op de pagina orthofoto pointcloud.

Vergeet huren en bestel 3D scans simpel en slim

Een 3D scanner huren of kopen is duur en in de meeste gevallen niet de beste oplossing. Uit ervaring kunnen we zeggen dat je beter eerst kunt werken met 3D scans van ons. Als je na verloop van tijd zoveel werk hebt dat een eigen scanner slim is, komt dat vanzelf naar boven. Dan is onze scannerpool wellicht een idee.

Zoek je een goede en betrouwbare 3D scan en heeft het project geen extreme haast? Vraag dan een point cloud aan bij LaserscanService. Wij maken graag een scherpe aanbieding.