Point clouds voor Recap

De AutoDesk familie waar onder andere AutoCad en Revit ook toebehoren heeft een geavanceerde pointcloudviewer met de naam ReCap. De term pointcloudviewer is tegenwoordig een naam die de lading niet meer volledig dekt.

Bestel nu!

Wat is ReCap

ReCap staat voor REality CAPture. Autodesk ReCap wordt gebruikt om om 3D scans om te zetten naar het Autodesk-formaat. Maar het programma kan meer dan dat! Het kan geavanceerd meten, punten bewerken, meshen en zelfs registreren. De laatste twee functies zijn wel voorbehouden aan de 360 pro versie.

Autodesk ReCap 360 Pro

Recap Pro ondersteunt data uit de meeste 3D scanners. Met de software kunt u ruwe data van 3D laserscanners omzetten naar het  gewenste point cloud-formaat. U kunt de point clouds verder opschonen en doorsnedes maken. Wij maken veel gebruik van deze functies. Wanneer u dagelijks met 3D scans werkt, kunt u overwegen zelf ReCap aan te schaffen. Als u het niet zo vaak doet, is het beter dit in te huren. De kosten hiervan zijn niet heel hoog. Verder is het goed en effectief importeren en exporteren van scandata iets wat wel op de juiste manier moet gebeuren. Dat vraagt ervaring.

ReCap 360 Pro is webbased en werkt als een online 3D point cloud viewer. In Real View deel je laserscans via de cloud met anderen. Je kunt notities toevoegen en gescande objecten meten.

autodesk recap gevel pointcloud

Point cloud van een monumentaal gebouw in Recap

Panoramafoto’s in Recap

Naast de pointcloud zijn ook de afzonderlijke scanposities in de ‘mirroballs’ te bekijken. Hiermee is de panoramafoto uit de 3d laserscanner in te kijken. Uniek is de meetmogelijkheid in deze foto, x,y en z coördinaten zijn hierin zichtbaar. Het ReCap formaat is gemakkelijk in te lezen in AutoCad en Revit. Miljoenen punten zijn geen probleem voor ReCap. Het programma is uitermate gebruiksvriendelijk en handig te gebruiken naast een modelleerprogramma.

panoramafoto van pointcloud uit 3d scanner

Screenshot van panoramafoto gemaakt door de 3D scanner

ReCap is meer dan een pointcloud viewer

Naast het bekijken van de punten uit de pointcloud biedt ReCap mogelijkheden die veel verder gaan dan ‘viewen’. De pro versie geeft de gebruiker uitgebreide de tools om hoogwaardige afbeeldingen te halen uit de pointcloud. De fly through mogelijkheid maakt het maken van filmopnames mogelijk.

Het aan elkaar ‘plakken’ van losse scans wordt registreren genoemd. Deze tool is beschikbaar in de pro versie van Recap. Ook meshen is mogelijk in het programma. Meshen is het vertalen van de pointcloud naar driehoekige vlakken. Dit proces vindt plaats in de cloud. De pointcloud moet worden geüpload naar de server van AutoDesk, nadat de mesh gemaakt is deze te bekijken op je eigen AutoDesk account.

Bestel nu!