Point cloud voor AutoCAD

Eén van de meeste bekende tekenpakketten dat met een 3D laserscan kan werken is AutoCAD. Dit kan al sinds de volledige versie van AutoCAD 2013. Een point cloud voor AutoCAD is 3D maar kan zowel voor 2D tekenen als voor 3D modelleren gebruikt worden.

Bestel nu!

3D laserscan AutoCAD

Een scan functioneert in AutoCAD als een accurate onderlegger waardoor je eenvoudiger en sneller modelleert. Daarbij is de kans op interpretatiefouten veel kleiner. Een bijkomend voordeel van werken met Autodesk producten is dat je kunt werken met relatief grote point clouds tot wel 100GB.

screenshot dakconstructie pointcloud autocad

Screenshot dakconstructie pointcloud in Autocad

3D scan bestellen

Recap point cloud voor AutoCAD

Pointclouds met het Recap formaat RCP en RSC zijn eenvoudig te koppelen/importeren aan de tekening. AutoCAD biedt de mogelijkheid om snedes te maken in de pointcloud waardoor gemakkelijk plattegronden, doorsnedes en gevels te tekenen zijn op basis van de pointcloud.

Functionaliteiten zoals het onthouden van de pointcloudsnede zorgen ervoor dat het tekenen met AutoCAD gemakkelijk en snel gaat. Het programma biedt daarnaast de mogelijkheid om de punten ook weer te geven in andere kleuren zodat het tekenen nog eenvoudiger is. Andere opties zijn het vergroten of verkleinen van de punten of het laten zien van meer of minder punten. Iemand die goed overweg kan met AutoCAD zal geen moeite hebben om snel het modelleren met een pointcloud in de vingers te krijgen.

recap pointcloud voor autocad

Recap pointcloud geschikt voor gebruik in AutoCad

Het is ook geen enkel probleem voor AutoCAD om meerdere pointclouds tegelijk in te laden. Bij andere teken- en modelleer programma’s levert dit vaak problemen op. Het tekenen in specifieke coördinatenstelsels kan ook goed in het programma.

Geveltekening gemaakt in Autocad op basis van een pointcloud

Point clouds in andere tekensoftware

Steeds meer tekenprogramma’s kunnen in meer of mindere mate werken met point clouds. In sommige software functioneert de pointcloud enkel en alleen als onderlegger terwijl andere programma’s slimme automatiseringen hebben op gebied van vormherkenning. In steeds meer situaties hoeft niet alles meer getekend te worden, vooral wanneer in projecten de nadruk ligt op het aspect ‘past het wel’. Ook voor het uitvoeren van clashdetections hoeft de pointcloud niet eerst omgevormd te worden tot een model. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een 3D model te clashen met een pointcloud in Navisworks Manage. Het werken met point clouds is, naast AutoCAD, ook mogelijk in Revit, Recap, Inventor, Navisworks simulate en manage, Civil 3D, Plant 3D, ArchiCAD, Sketchup Pro(+plugin) en Vectorworks.

Bestel nu!