Scan to BIM

Als we goed scannen, hoeven we nooit meer terug naar de locatie. We hebben namelijk het hele gebouw virtueel verplaatst naar ons kantoor. Scan to BIM ligt voor de hand. Dit is echter alleen mogelijk met hoge kwaliteit scandata als basis.

Wat is scan-to-BIM

Scan to BIM betekent: 3D inscannen van een gebouw voor het maken van een 3D BIM-model. Dit betekent dat de scan geschikt moet zijn als basis voor het opzetten van zo’n model. Niet alle scandata is hiervoor geschikt. Aan de basis moet goede high-end scandata staan van voldoende resolutie, point cloud-dekking en weinig ruis of range noise. Er is nog een reden waarom u goede scandata zou moeten gebruiken. Automatiseringen, zoals bijvoorbeeld vormherkenning, werken alleen als de scandata van een hoge kwaliteit is.

scan to bim met point cloud

BIM modelleren met behulp van 3d scans

Hoge resolutie ≠ hoge datakwaliteit

Let op: hoge kwaliteit meetdata is heel iets anders dan hoge resolutie. Een hoge resolutie betekent meer puntjes, maar is niet persé nauwkeuriger. Het is wel vollediger, maar in de praktijk zijn de meetpunten van veel lagere kwaliteit. Automatisering werken minder goed of zelf helemaal niet op lage kwaliteit data. Dit vertraagt uw workflow.

Ook moet u zich afvragen hoeveel detail u nodig heeft. Op een bepaald moment geven meer meetpunten niet meer informatie. Daarnaast zijn hoge resolutie point clouds veel zwaarder. Ze zijn lastiger te bewerken en het bewerken kost meer tijd. Informeer uzelf vooraf goed over de kwaliteit van de point cloud data. LaserscanService levert standaard point clouds van de juiste kwaliteit.

3D scan bestellen

Wanneer is scan-to-BIM waardevol?

Scan to BIM is enorm waardevol bij verbouwingen, renovatie en herbestemming. Vaak missen we de tekeningen van de bestaande situatie of de tekeningen zijn incorrect. En als er correcte tekeningen zijn dan zijn ze 2D in plaats van 3D. Wijzigingen in het verleden zijn vaak niet verwerkt. Met een goede laserscan heeft u een 100% accurate onderlegger voor al uw plannen. Bovendien zijn alle maten voor de uitvoering al bij voorbaat bekend en in uw bezit.

Een 3D-laserscan is nog geen BIM-model. Het omzetten van de 3D-meetdata naar een BIM-model is een specialistische klus die veel bouwkundige kennis vereist. Er bestaan gelukkig tegenwoordig steeds meer goede automatiseringen waardoor het modelleerwerk sneller verloopt. Dit lukt echter enkel en alleen met goede high-end scandata als goede fundering van het 3D BIM-model.

Niet alles hoeft (meteen) getekend te worden

Er zijn nog meer reden waarom u hoge kwaliteit scandata zou moeten hebben. Een goede point cloud kan zelf dienen als een 3D model. Dit geeft u de kans uw kosten te spreiden of zelfs te mijden.

Met de 3D scan is het gebouw volledig gevangen in een wolk van meetpunten. De complete geometrie van wanden, vloeren, wandopeningen, kozijnen, ramen, deuren, installaties en interieur is bekend. Indien gewenst is het ook fotorealistisch zichtbaar (dit is een optie in ons bestelproces). Ieder meetpunt heeft een x, y, z-coördinaat. Alles wat u ziet in de point cloud is dus ‘op maat’. U kunt daarom steeds vaker de vraag stellen: “Moet ik alles nu wel gaan tekenen?”

Fasering van tekenwerk ligt voor de hand. U kunt ervoor kiezen om enkele delen van het gebouw uit te tekenen en andere delen ‘voorlopig nog even als een point cloud in het model te laten’. Een nieuw te plaatsen wand kan bijvoorbeeld prima geplaatst worden in de scan van een ruimte. U hoeft dus niet alles (meteen) te tekenen. Een 3D scan geeft u dus meer controle over kosten.