Scan to BIM

Van 3D meting naar 3D BIM model of 2D tekening. Dat kan bij LaserscanService. Wij maken 3D modellen in Revit en Archicad, maar ook “traditionele” 2D tekeningen op basis van laserscandata. Dit doen we voor bedrijven die hun gebouw, terrein, of object gedigitaliseerd willen zien. Met de combinatie van meten en modelleren, ook wel scan to BIM of scan2bim genoemd, krijg je een Digital Twin van jouw project. 

Betaalbaar modelleren op pointclouds: scan to BIM

Scan to BIM betekent: 3D inscannen van een gebouw voor het maken van een 3D BIM-model. Dit betekent dat de scan geschikt moet zijn als basis voor het opzetten van zo’n model. LaserscanService werkt met meerdere scanners waardoor data niet alleen betrouwbaar is, maar ook betaalbaar blijft. Aan de basis moet goede high-end scandata staan van voldoende resolutie, pointcloud-dekking en weinig ruis of range noise. Er is nog een reden waarom je goede scandata zou moeten gebruiken. Automatiseringen, zoals bijvoorbeeld vormherkenning, werken alleen als de scandata van een hoge kwaliteit is.

direct een scan-to-bim offerte aanvragen

Wanneer is scan-to-BIM waardevol?

Scan to BIM is enorm waardevol bij verbouwingen, renovatie en herbestemming. Maar ook bij het in kaart brengen van installaties of andere industriële omgevingen. Vaak ontbreken de tekeningen van de bestaande situatie of de tekeningen zijn incorrect. En als er correcte tekeningen zijn dan zijn ze 2D in plaats van 3D. Wijzigingen in het verleden zijn vaak niet verwerkt. Met een goede laserscan heb je een 100% accurate onderlegger voor al uw plannen. Bovendien zijn alle maten voor de uitvoering al bij voorbaat bekend en in jouw bezit.

BIM modelleren met behulp van 3D scans

Een 3D-laserscan is nog geen BIM-model. Het omzetten van de 3D-meetdata naar een BIM-model is een specialistische klus die veel bouwkundige kennis vereist. Er bestaan gelukkig tegenwoordig steeds meer goede automatiseringen waardoor het modelleerwerk sneller verloopt. Dit lukt echter enkel en alleen met goede high-end scandata als goede fundering van het 3D BIM-model.

Niet alles hoeft (meteen) getekend te worden

Er zijn nog meer reden waarom je hoge kwaliteit scandata zou moeten hebben. Een goede pointcloud kan zelf dienen als een 3D model. Dit geeft je de kans kosten te spreiden of zelfs te mijden.

Met de 3D scan is het gebouw volledig gevangen in een wolk van meetpunten. De complete geometrie van wanden, vloeren, wandopeningen, kozijnen, ramen, deuren, installaties en interieur is bekend. Indien gewenst is het ook fotorealistisch zichtbaar (dit is een optie in ons bestelproces). Ieder meetpunt heeft een x, y, z-coördinaat. Alles wat je ziet in de pointcloud is dus ‘op maat’. Je kunt daarom steeds vaker de vraag stellen: “Moet ik alles nu wel gaan tekenen?”

Fasering van tekenwerk ligt voor de hand. Je kunt ervoor kiezen om enkele delen van het gebouw uit te tekenen en andere delen ‘voorlopig nog even als een pointcloud in het model te laten’. Een nieuw te plaatsen wand kan bijvoorbeeld prima geplaatst worden in de scan van een ruimte. Je hoeft dus niet alles (meteen) te tekenen. Een 3D scan geeft je dus meer controle over kosten.