WAT KOST EEN 3D SCAN?

Wat zijn de kosten voor het maken van 3D scans en pointclouds? Natuurlijk wil je snel weten wat de kosten zijn van de LaserscanService. We kunnen je binnen 1 werkdag vertellen wat het kost om een 3D scan of pointcloud te maken. Dan hebben we natuurlijk wel wat informatie van je nodig. 

Ervaring met 3D scannen?

Heb je ervaring met 3D scanning? Dan weet je natuurlijk al precies wat wij nodig hebben om voor jou de prijs te kunnen bepalen. Ga dan meteen naar ons offerteformulier en vul dit in.

Weet je het niet precies? Deze pagina geeft de meest belangrijke informatie over prijzen en kostenfactoren.

Kosten van 3D scannen

Het is inmiddels algemeen bekend dat laserscanning een containerbegrip is. Er zijn veel soorten systemen en combinaties van systemen, ieder met hun eigen prijskaartje. Het 3D scannen is grofweg in te delen in drie hoofdgroepen.

 1. Terrestrial scanning (vanaf een statief scannen),
 2. Mobile-scanning,
 3. Opname met drones.

Deze pagina geeft grip op de tarieven en kosten bij het werken met high-end apparatuur, geen huis-tuin-keuken-apparatuur.

Tarieven voor 3D scannen door professionele partijen

De LaserscanService is een professionele partij met lage tarieven. Daarboven op kun je rekenen op extra korting. Bijvoorbeeld door speciale afspraken over de planning en wanneer je met ons een partnership aangaat. Je leest hierover verderop in deze pagina. Hieronder vind je de bandbreedte van markttarieven die gehanteerd worden door professionele oragnisaties. Natuurlijk vind je altijd een nog lager tarief. Maar dan lever je in op kwaliteit en vis je in de vijvers van de cowboys.

 • Uurtarief high-end 3D scanning: €95,- tot €165,-
 • Uurtarief pointcloudregistratie: € 75,- tot € 95,-
 • Landmeetkundige ondersteuning: € 75 tot € 95,-

Maar wat zeggen uurtarieven eigenlijk?

Uurtarieven zeggen niet altijd zo veel. Het meest interessante is vooral het antwoord op de vraag ‘Hoeveel productie kun je maken in 1 dag?’ Soms kunnen we namelijk wel 150 scans in 1 dag maken!

Voorbeelden kosten 3D scan

Stel je voor dat we een kantoorpand gaan inscannen. Het pand staat leeg, maar is niet gestript. Onze klant wil graag een ongekleurde pointcloud ontvangen voor Revit. De resolutie en maataccuratie moet geschikt zijn voor het maken van een LOD350. Scannen boven plafonds is niet aan de orde.

In zo’n geval adviseren wij om een terrestrial scanner in te zetten. Geen mobile scanner, maar dus een scanner op statief.

In 1 dag kunnen wij in zo’n situatie 140 scans per dag maken. De kosten zullen in zo’n geval €1400,- excl. btw zijn.

 

 

Zijn de kosten van registreren inbegrepen?
Ja zeker! Let op de kleine lettertjes bij de tegenpartij. Vaak maken de kosten van de dataverwerking geen deel uit van de prijs. Bij de LaserScanservice wel. De prijs zoals hierboven vermeld is inclusief de registratie van de pointcloud. Oftewel; we knopen de scans aan elkaar en zorgen ervoor dat er een goede betrouwbare 3D scan ontstaat. Je ontvangt de pointcloud als RCP-, E57-, PTS-, PTX- of LAZ-file.

Wat zit er niet in deze berekening?
Landmeetkundige activiteiten zoals polygoneren, aanleggen grondslag, GPS etc.
Reiskosten. Houd voor reiskosten tot 200 km €150,- aan.

LASERSCANSERVICE MAAKT 3D SCANS BETAALBAAR

Steeds meer partijen hebben genoeg ervaring met 3D scanning om zelf te bepalen wat ze nodig hebben. Wanneer het scanwerk op een normale termijn kan plaatsvinden (niet; ‘gisteren af’) kunnen wij het scanwerk scherp aanbieden. Wij doen geen concessies aan de kwaliteit van de scandata, daarom concurreren wij niet met ‘low-end scanning’ bedrijven. 

Moet het nog goedkoper? Dat kan. Als we geen tijd hoeven in te plannen en altijd bij je project terecht kunnen dan zetten wij jouw project op een lijst. We combineren het project dan met een aantal andere projecten in de buurt. Kunnen we niet combineren? Dan beloven we nog altijd dat we binnen 4 weken starten met de scanning.

UITGANGSPUNTEN EN VOORWAARDEN

De prijzen en voorbeelden op deze pagina zijn gebaseerd op een normale planning. Wanneer haastwerk geboden is, kan dat ook, en natuurlijk scannen we ook ’s nachts of in het buitenland. Maar niet voor de genoemde prijzen. Dat wordt altijd maatwerk. Natuurlijk kunnen we altijd afwijken en andere afspraken maken. Maar in principe hanteren we de volgende uitgangspunten:

 • We gebruiken de scanner die het meest geschikt is voor de job,
 • We werken niet met targets of bollen (niet meer nodig tegenwoordig) en maken gewoon veel scans in een korte
  tijd. Voor de experts; we scannen zo dat de registratie cloud-to-cloud uitgevoerd kan worden.
 • We gaan altijd uit van een veilige werksituatie. Alle scanoperators hebben hun persoonlijke VCA
 • We werken onder de algemene voorwaarden van de DNR2011. Andere voorwaarden zijn bespreekbaar zolang we maar goed verzekerd zijn.
 • We hanteren een betalingstermijn van 30 dagen. Kun je sneller betalen? Dan ontvang je korting.

INFORMATIE VOOR HET MAKEN VAN DE OFFERTE

We kunnen snel een goede offerte voor je maken zodra we beschikken over de juiste informatie. Helaas moet je dan wel even wat huiswerk doen. De onderstaande informatie is meestal voldoende voor ons om de prijs en de planning te kunnen bepalen.
 • Het adres van het scanlocatie
 • Tekeningen van de bestaande situatie
 • Foto’s van de actuele situatie
 • Gegevens van de contactpersoon op locatie

Welke factoren bepalen de scantarieven?

De scantarieven worden bepaald door de volgende vier factoren:

 1. Jouw ‘huiswerk’, de gegevens die jij aanlevert
 2. Gewenste datakwaliteit
 3. Gewenste planning – hoe snel wil je de scans hebben
 4. De organisatie, het scanbedrijf

Let op: natuurlijk worden de projectkosten nog verder beïnvloed door andere factoren zoals het gebouw, de situatie, de aan- en aflooptijd op locatie etc. En natuurlijk spelen de reiskosten ook een grote rol.

1. Jouw ‘huiswerk’
Op basis van volledige gegevens kunnen we scherper een aanbieding maken. 

2. Datakwaliteit
Scan maken is meestal geen doel op zich. Je streeft een bepaald eindproduct na, en stemt de kwaliteit van de 3D scans daar op af. De keuze van het soort scanner (er zijn goedkope en dure scanners), de scaninstellingen en ervaring van de operator bepalen uiteindelijk de prijs.

3. Planning
Scannen tijdens werkdagen en kantoortijden is goedkoper dan ’s nachts of in het weekend. Kunnen we een ruime planning afspreken? Dat is voor ons team vaak heel relaxed. We kunnen dan de gaten in de planning opvullen. En daar staat korting tegenover. 

4. Het scanbedrijf
Een zzp-er op een zolderkamer zal lagere tarieven berekenen. Iedereen zal begrijpen dat hier wel nadelen en risico’s  aan verbonden zijn. De man of vrouw heeft geen backup, geen of mindere verzekeringen, geen kwaliteitssysteem, geen interne controles en geen 4-ogen principe etc.

Werk je met de LaserscanService, dan heb je daar geen last van. Wij hebben een groot professioneel team, zijn ISO9001 gecertificeerd, zijn op alle fronten goed verzekerd (€2.500.000,- per gebeurtenis en €5.000.000,- per jaar), hebben een supergoed inter backupsysteem, en bovendien veel kennis.

Wil je zelf dingen leren en doen; dan stap je over naar PelserHartman. Of misschien is een partnership iets voor jou en gaan we samen de markt op? Ook dan kun je bij de PH Group aan de slag.